سلامانه : متخصصان طب سنتی و استادان دانشگاه علوم پزشکی تهران برای درمان بیماری ویتیلیگو (پی سی یا برص) از یک داروی گیاهی جدید و مصرف خوراکی های خاص مانند فالوده سیب و انار و همچنین کنترل استرس و اضطراب بهره می برند.
ˈبیماری ویتیلیگو یا برص یا پیسی شیوع بالایی در جامعه دارد به طوریکه یک تا دو درصد افراد جامعه به این بیماری پوستی مبتلا هستند؛ بیماری ویتیلیگو (vitiligo) به علت از بین رفتن سلول های رنگ ساز پوست بروز پیدا می کند که در نتیجه آن رنگ پوست در قسمت هایی از بدن کاملا سفید می شود.ˈ
دکتر «لیلا شیربیگی» استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا با بیان اینکه اصلاح تغذیه ای اولین قدم در درمان بیماری ویتیلیگو به شمار می رود، گفت: داروی کاملا گیاهی برای درمان بیماری ویتیلیگو زیر نظر اساتید این دانشگاه ساخته شده، در مرحله تحقیقاتی بوده و بعد از اصلاح مزاج و وضعیت گوارشی بیماران به آنان ارائه می شود.
وی تصریح کرد: این داروی گیاهی ، خط اول و آخر درمان بیماری ویتیلیگو بوده بنابراین این دارو را سریعا به بیمار ارائه نمی کنیم بلکه ابتدا دستورات طب سنتی تغذیه ای برای بیمار طی سه ماه تجویز می کنیم و انتظار داریم که در این مدت، رنگ لکه های سفید پوست به قهوه ای بازگردد و سپس از دارو استفاده می شود.
این متخصص طب سنتی خاطرنشان کرد: بیماری ویتیلیگو در کتاب های طب سنتی شناخته شده است اما درمان آن به راحتی میسر نیست و مبتلایان به این بیماری باید خیلی صبور باشند زیرا دوره درمان آن طولانی مدت است.
شیربیگی تصریح کرد: برای درمان بیماری ویتیلیگو باید ابتدا بیمار به اصلاح مزاج خود پرداخته و مجموعه ای از دستورات تغذیه را رعایت کند.
وی افزود: مبتلایان به بیماری ویتیلیگو باید طی این سه ماهه از خوردن ماهی ، ماست و دوغ پرهیز و ساعات غذایی خود را تنظیم کنند بطورمثال خوردن ناهار دیرتر از ساعت ۱۲ یا ۱۳ و خوردن شام دیرتر از ساعت ۱۸ یا ۱۹ نشود.
وی به مبتلایان بیماری ویتیلیگو توصیه کرد که حتما ورزش کنند زیرا یکی از راه های دفع مواد و مواد بیماری زا -که در بدن منجمد شده اند- از طریق پوست است اما این ورزش نباید فقط به یک پیاده روی ساده محدود شود بلکه پیاده روی در حد دویدن به مدت ۲۰ دقیقه که موجب تعریق شود.
این استاد دانشگاه گفت: برای مبتلایان به بیماری ویتیلیگو حتما یک ˈخواب با آرامشˈ ضروری است ؛ این بیماران با دیدن لکه های سفید دچار عصبانیت و نگرانی می شوند و این مساله خود چرخه معیوبی محسوب شده که موجب تشدید بیماری می شود.
شیربیگی با بیان اینکه رعایت این نکات تغذیه ای مهم تر از مصرف دارو است، افزود: بیماران برای از بین بردن اضطراب و داشتن خواب آرام ، قبل از خواب (یعنی ساعت ۲۱ یا ۲۲) باید فالوده سیب (یعنی سیب رنده شده همراه عسل و گلاب و عرق بیدمشک ) ، بخورند در این صورت بعد از یک ماه رنگ ضایعات پوستی این بیماران خودبخود بهتر می شود بدون اینکه داروی خاصی به آنان داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه داروی موضعی گیاهی بیماری ویتیلیگو هنوز در داروخانه ها پخش نشده است، تصریح کرد: احتمال دارد شیوع این بیماری با آغاز فصل سرد و خشک پاییز ، بیشتر شود بنابراین به بیماران توصیه می شود حداقل روزی یک انار شیرین بخورند چون انار کبد را تقویت می کند و بسیاری از بیماری های پوستی به ضعف کبد بستگی دارند.
این متخصص طب سنتی گفت: انار (آب انار نباشد) همراه با مسهل آن یعنی گلپر ، قوای کبد را برمی گرداند و رنگ لکه های پوستی بازمی گردد.
شیربیگی افزود: مبتلایان به بیماری ویتیلیگو باید حداقل هفته ای یک بار گوشت گوسفند (کباب و راسته گوسفند) بخورند تا خون موردنیاز بدن برای پوست سازی فراهم شود.
وی اضافه کرد: ˈنخودآبˈ (نخود پخته شده با فلفل و زردچوبه و گوشت) برای مبتلایان بیماری ویتیلیگو بسیار مفید است و آنان باید هفته ای دو تا سه وعده این خوراکی را مصرف کنند و برای جلوگیری از نفخ نیز حتما نخودها را قبل از پخت ، چند ساعت در آب بخوابانند؛ زیره نیز نفخ نخود را می گیرد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: گوشت و نخود کوبیده ، خون خوبی برای افراد فراهم می کند و داشتن ذخیره خونی و آهن خوب در بدن از ارکان درمان بیماری ویتیلیگو در طب سنتی به شمار می رود.
شیربیگی به مبتلایان بیماری ویتیلیگو به ویژه زنان خواست تا کم خونی خود را درمان کنند و گفت: برای این کار بیماران می توانند هفته ای دو تا زرده تخم مرغ عسلی (نه سفت و نه خام) را بخورند و از خوردن سفیده تخم مرغ پرهیز کنند.
وی افزود: همچنین مبتلایان بیماری ویتیلیگو باید در غذاهای خود از ادویه بی خطر زعفران استفاده کنند و حتما به برنج خود زعفران بزنند یا اینکه هنگام صبحانه یک لیوان شیر را با یک قاشق مرباخوری عسل و زعفران بجوشانند زیرا زعفران خاصیت رقیق کنندگی خون را دارد و خون رقیق و خوشرنگ به بدن کمک می کند تا رنگ لکه های پوستی را بازگرداند.
این متخصص طب سنتی یادآور شد: محافظت پوست در برابر آفتاب بسیار مهم است و به مبتلایان بیماری ویتیلیگو توصیه می شود که از کرم های ضدآفتاب استفاده کنند.
شیربیگی از هویج به عنوان یکی از میوه های موثر در درمان بیماری ویتیلیگو نام برد و گفت: این بیماران باید در میان وعده های خود آب هویج یا هویج پخته (چون هویج خام نفخ می آورد) استفاده کنند؛ هویج یکی از سبزی هایی است که مصرف آن در جامعه مغفول مانده در حالیکه این سبزی برای تقویت کبد و معده و به ویژه برای زنان بسیار مفید است.
وی یادآور شد: اصلاح تغذیه و داشتن آرامش از پیشرفت بیماری ویتیلیگو جلوگیری می کند.