در صنعت نساجی طیف وسیعی از رنگها و سایر مواد شیمیایی به کار برده میشود. بسیاری از این مواد در انتهای تولید قابل بازیافت نبوده و به عنوان یک فاضلاب تغییر ماهیت میدهند. رنگهایی مثل رنگ مستقیمترکیبات شیمیایی رنگی به عنوان یکی از مهمترین مواد آلوده کننده در محیط زیست مطرح میباشد. رنگ تولید شده در صنعت برای اکوسیستمهای آبی در رودخانهها و دریاچهها به دلیل ممانعت از نفوذ نور به درون آب بسیار مضر و خطرناک میباشد.
[۱] تمایل شدیدی به آب داشته و سریعاً در آن حل میشود. پتانسیل سمیت این رنگ به اثبات رسیده است. رنگهای صنعتی یا مصنوعی با بنیان بنزن (C12H12N2) سرطانزا شناخته شدهاند. همچنین استفاده نادرست از فاضلاب نساجی محیط زیست را با مشکل بزرگی روبرو میکند. از این رو ضروری است تا رنگهای تولید شده در صنایع نساجی قبل از رسیدن به آبهای سطحی و زیر سطحی بازیافت یا حذف شوند.
جذب سطحی آلودگیهای رنگی، لختهسازی یا منعقدکردن به کمک فرایندهای بیولوژیکی جزو تکنولوژیهای جدید برای حذف رنگ از فاضلاب نساجی به شمار میآید. روش جذب سطحی با کربن فعال (اگر چه هزینه بر و مشکل است) یکی از موثرترین و مطمئنترین روشهای فیزیکوشیمیایی در جذب رنگها میباشد. لخته سازی یا انعقاد ترکیبات مضر با استفاده از زاج سفید، سولفات فریک، آهک و بعضی ترکیبات آلی پلیمری و سنتز شده در حذف رنگهای مازاد و فاضلاب صنایع نساجی موثر میباشند.
لخته کنندههای طبیعی مانند پلیساکاریدها برخلاف مواد غیر آلی به صورت قابل توجهی با محیط زیست سازگار هستند. اخیراً در کشورهای توسعه یافته از پلیساکاریدها برای لختهکردن یا منعقدسازی فاضلاب صنعتی استفاده میشود. حذف رنگهای صنعتی از فاضلاب نساجی با این روش هزینهی کمتری داشته و مواد طبیعی مورد استفاده برای محیط زیست خطر آفرین نیستند.
از پلیمرهای طبیعی عمدتاً پلیساکاریدها میتوانند به عنوان جاذبهای سطحی به کار گرفته شوند. این مواد جزو منابع تجدید پذیر بوده و قابلیت تجزیه بیولوژیکی در محیط مورد استفاده را دارند. ترکیبات پلیساکاریدی مانند ترکیبات موسیلاژی از جمله جاذبهای سطحی میباشند.
محققان در مطالعهای از موسیلاژ موجود در غلاف تمبرهندی برای حذف رنگها از فاضلاب استفاده کردند. هدف آنها تعیین اندازه پی اچ موسیلاژ و مدت زمان لازم در شرایط بهینهی لختهسازی بود. محققان ابتدا موسیلاژ را استخراج و تخلیص کردند. برای این منظور ابتدا بذور شسته میشوند سپس درون آب مقطر به مدت یک شبانه روز به صورت راکد خیسانده میشوند. در این مدت مواد موسیلاژی به درون آب مقطر خارج میشوند. در این مرحله ترکیبات موسیلاژی به کمک پارچه چیت به عنوان فیلتر از آب جدا میشوند. سپس با نسبت سه به یک، ایزوپروپانول به ماده استخراجی مایع (موسیلاژ محلول) اضافه میشود. سپس باقیمانده را با استون جهت حذف ناخالصیها ۲ یا ۳ بار شستشو داده و سرانجام آن را در آون ۴۰ درجه به مدت ۲۴ ساعت میخشکانند و برای مصارف آزمایشگاهی نگهداری میکنند.
در آنالیز ترکیب موسیلاژ تمبرهندی قندهای د- گالاکتوز، د- گلوکز و د- زایلوز شناسایی شدهاند. گرانروی ذاتی موسیلاژ این گیاه در حدود ۳/۲۰ dl/g[2] میباشد.
اعمال تیمار موسیلاژ به فاضلاب جهت حذف ناخالصیهای رنگی نشان میدهد حداکثر حذف و لخته سازی در رنگ وَت[۳] و رنگ زرد طلایی و رنگ مستقیم به میزان ۶۰ درصد و برای رنگ قرمز تیره پودری[۴] (این رنگ محلول در آب بوده و یک ترکیب رنگی آزو[۵] میباشد) در حدود ۲۵ درصد میباشد. مشخص شده است که بهینه زمان برای حذف رنگها از فاضلاب نساجی برای ۱۰ میلیگرم در لیتر رنگ زرد طلایی و ۱۵ میلیگرم رنگ قرمز تیره پودری در حدود یک الی دو ساعت میباشد. یعنی باید ترکیب موسیلاژی به این مدت در فاضلاب قرار گیرد.
علت کارا بودن ترکیبات موسیلاژی در حذف ناخالصیهای رنگی، وجود جاذبه الکترواستاتیکی بین ملکولهای رنگ و یون سدیم موجود در موسیلاژ میباشد. استفاده از موسیلاژ برای تصفیه رنگهای موجود در فاضلاب صنایع به علت کم هزینه بودن و عدم آسیب رسانی به محیط زیست موثر و قابل قبول میباشد. البته افزایش غلظت مصرفی موسیلاژ به عنوان ماده لخته کننده و جذب کننده رنگ باعث افزایش جذب به صورت کامل و کلی نمیشود. بلکه این واکنش برای رنگهای مختلف درصد حذف گوناگونی نشان میدهد. یعنی ممکن است حذف رنگ طلایی با افزایش غلظت موسیلاژ افزایش یابد ولی با افزایش از یک حد معین روند لختهسازی نزولی شود.
رابطه میزان پی اچ با درصد حذف ترکیبات رنگی از فاضلاب صنایع نساجی نشان دهنده بهینه عملکرد در شرایط خنثی میباشد. به گونهای که حداکثر حذف در پی اچ خنثی بوده و با افزایش پی اچ به ۴ میزان حذف قابل توجه بوده و با افزایش اسیدیته میزان حذف به شدت کاهش مییابد (میشرا و باجپائی، ۲۰۰۶).
میشرا و باجپائی (۲۰۰۶) مطالعات گستردهای در مورد چگونگی خارج شدن مواد سوسپانسیونی از فاضلاب توسط موسیلاژ انجام دادند. آنها نشان دادند خارج شدن ترکیبات معلق فاضلاب نساجی بوسیله موسیلاژ اسفرزه (پسیلیوم) به کمک پلیساکاریدهای آنیونی میباشد. آنها بیش از ۹۰ درصد کارایی برای این روش گزارش کردند. همچنین در استفاده از موسیلاژ این گیاه ۶۸ درصد از مواد معلق سوسپانسیونی و البته همهی مواد غیر قابل حل خارج میشوند. این کارایی موسیلاژ بستگی به پی اچ محیط و فاضلاب دارد. بهترین پی اچ برای حذف مواد معلق سوسپانسیونی و مواد جامد غیرمحلول درون فاضلاب به ترتیب اسیدی و خنثی میباشد. آنها همچنین بهترین مدت زمان برای تصفیه فاضلاب با غلظت ۶/۱ میلیگرم در لیتر را ۳ تا ۵ ساعت اعلام کردند. موسیلاژ غلظت رنگ را بوسیله ته نشین کردن و جداسازی از فاضلاب کاهش میدهد.
در مطالعهی دیگری اثر پودر مغز بذور تمبرهندی جهت ته نشین کردن دوغاب رس تست شد. در این آزمایش معلوم شد موسیلاژ تمبرهندی میتواند برای کاهش کدری و تیرگی دوغ آب رس مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین پلیساکارید موسیلاژی بدست آمده از سبوس و گوشت بذر گل ختمی[۶] و سبوس بامیه برای کاهش تیرگی فاضلابهای بیولوژیکی موثر می باشد.
اخیراً میشرا و باجپائی (۲۰۰۶) ترکیب موسیلاژ بامیه را با مخلوط پلی اکریلونیتریل
[۷] و اکریلامید[۸] تغییر دادند. ولی هنوز آزمایشاتی در مورد ویژگیهای خارج کردن مواد معلق سوسپانسیونی از درون فاضلاب بوسیله این ترکیب موسیلاژی صورت نگرفته است. نتایج تحقیق آنها نشان میدهد موسیلاژ بامیه بهتر از موسیلاژ ختمی قدرت حذف ناخالصی فاضلاب را دارد. در جدول ۱-۵ مقایسهی سادهای بین موسیلاژ گونههای مختلف گیاهی در حذف یا کاهش مواد سوسپانسیونی معلق (SS) و کاهش کدری[۹] نشان داده شده است (آناستاکیس، ۲۰۰۹).
جدول: مختصات تصفیه فاضلابهای گوناگون با استفاده از ترکیبات موسیلاژی
کاهش SS |
کاهش کدری (%) |
نوع موسیلاژ |
نوع فاضلاب |
—- |
۴/۹۷- ۳/۹۶ |
Malva sylvestris |
سنتزی |
—- |
۳/۹۷- ۹۳ |
H.esculentus seed pods |
سنتزی |
۸۶ |
—- |
صمغ بامیه |
شهری (Sewage) |
۸۵ |
—- |
موسیلاژ پسیلیوم |
شهری (Sewage) |
غلاف میوه بامیه در آسیا به عنوان سبزی، غذا و کاربردهای دارویی مثل ادرار آور، درمان بیماریهای دندانی، سوزشهای رودهای و غیره به کار میرود. این ویژگیها نشان میدهد منشاء این اثرات مربوط به محتوای بالای ترکیبات پلیساکاریدی در غلاف میوه بامیه میباشد (نیپاپورن و همکاران، ۲۰۰۹).
تحقیقات نشان میدهد برخی اجزای سازنده موسیلاژ مانند قندهای آرابینوز، گالاکتوز و رامنوز هیچ نقش فعالی در لختهسازی یا منعقدکردن محلول موسیلاژی ندارند. همچنین معلوم شده است افزودن گالاکترونیک اسید به محلول باعث تشکیل لخته موسیلاژی (یا ژلهای) میشود.
در آزمایشات تصفیه آب معلوم شد عامل اصلی در ترکیب موسیلاژ جهت حذف کدری آب گالاکترونیک اسید میباشد به طوری که اگر موسیلاژ استخراج شده از برگ (پد) گیاهان اپونتیا به درون آب کدر اضافه شود فقط ۵۰ درصد کدری آب را میتواند رفع کند (میلر و همکاران، ۲۰۰۸).
مهدی قنبری
https://medplant.ir/?p=1432