نکته های فنی متداول تولید و جمع آوری مناسب گیاهان دارویی
.
۴-۱- فرآوری پس از برداشت
۴-۱-۱- بازرسی و سورت کردن
مواد اولیه گیاه قبل از فرآوری اولیه باید بازرسی و انبار شود. بازرسی شامل:
*بازرسی چشمی
برای آلودگی و اختلاط توسط گیاهان دارویی دیگر و اندام های آنها
*بازرسی چشمی برای مواد خارجی
ارزیابی اندام های گیاهی از قبیل ظاهر مواد، اندازه، رنگ، بو، طعم و میزان تخریب مواد
۴-۱-۲- فرآوری اولیه
ابزارهای مناسب فرآوری اولیه به نوع مواد اولیه بستگی دارد. این فرآیندها باید در تطابق با قوانین و استانداردهای کیفی ملی باشند. در برخی موارد ممکن است خریداران درخواست رعایت روشهای خاصی را داشته باشند. این روشها نیز باید با قوانین و استانداردهای کشور تولید کننده و کشور خریدار هماهنگی داشته باشد. حتی المقدور، دستورالعملهای فنی استاندارد باید رعایت شوند. در صورتی که تغییراتی در این دستورالعملها داده شود باید آزمایشهای لازم انجام گیرد تا اطمینان حاصل شود که این تغییرات بر کیفیت مواد مؤثره گیاهان دارویی تأثیر گذار نمیباشند. مواد خام گیاهان دارویی باید قبل از ورود به سیستم فرآوری اولیه تخلیه و از بسته بندی خارج شوند. قبل از فرآوری، مواد اولیه باید از بارندگی، رطوبت و هر گونه شرایطی که منجر به تخریب و پوسیدگی شود، محافظت شوند. گیاهان دارویی تنها در صورتی باید در زیر مستقیم نور خورشید قرار گیرند که به این روش از خشک کردن نیاز خاص وجود داشته باشد.
مواد گیاهی که به صورت تازه مصرف میشوند باید سریعاً جمعآوری، برداشت و به امکانات فرآوری منتقل شوند تا از آلودگی میکروبی و تخریب حرارتی جلوگیری شود. مواد جمع آوری کننده ممکن است در شرایط سرما و انجماد و یا با استفاده از آنزیمها و یا سایر روشهای مؤثر بالافاصله پس از برداشت ذخیره و به مصرف کننده نهایی انتقال یابد.
استفاده از نگهدارنده ها ممنوع بوده و تنها در صورتی قابل استفاده میباشند که با قوانین ملی، منطق های کشور تولید کننده و کشور مصرف کننده نهایی تطابق داشته باشند.مواد در صورت نیاز به سرما باید در بانکهها، جعبه های شنی و یا با استفاده از آنزیمها و یا سایر روشهای خاص هرچه سریعتر به مصرف کننده نهایی انتقال یابد. استفاده از نگهدارنده ها ممنوع بوده و در صورت استفاده باید ثبت شوند. استفاده از نگهدارنده ها باید با قوانین ملی و منطقهای کشور تولید کننده و مصرف کننده مطابقت داشته باشد. تمام مواد اولیه گیاهی دارویی باید در طول مراحل فرآوری و تولید بازرسی شده و هر گونه مواد غیر استاندارد و یا مواد خارجی باید با استفاده از روشی مکانیکی و یا استفاده از نیروی انسانی خارج شوند. به طور مثال مواد خشک گیاهی دارویی باید بازرسی، غربال و باد داده شوند تا هر گونه مواد تغییر رنگ یافته، کپک زده، پوسیده و همچنین خاک، سنگ و سایر مواد خارجی، خارج شوند. ابزارهای مکانیکی از قبیل غربالها باید به طور مرتب تمیز و نگهداری شوند. تمامی مواد گیاهی دارویی فرآوری شده باید از آلودگی، فساد و همچنین دسترسی حشرات، جوندگان، پرندگان، دامها و حیوانات اهلی حفاظت شوند.
۴-۱-۳- خشک کردن
در صورتی که گیاهان دارویی جهت مصرف به صورت خشک، آماده میشوند، محتوی رطوبتی مواد باید به حداقل رسیده تا میزان تخریب مواد در اثر فعالیت کپکها و سایر آلودگیهای میکروبی به حداقل رسد. اطلاعات در رابطه با میزان رطوبت مناسب مواد گیاهی دارویی در فارماکوپهها و یاسایر مونوگرافهای گیاهان دارویی در دسترس میباشد. گیاهان دارویی میتوانند به اشکال مختلف خشک شوند. در هوای آزاد (در شرایط سایه)، در لایههای نازک بر رو چارچوبهای خشک کننده، اتاقها و یا ساختمانهایی با داربستهای توریدار، توسط نور مستقیم خورشید و یا در آونها و خشک کنندهها، خشککنندههای خورشیدی، توسط حرارت غیر مستقیم، مایکروویو و و نیز نور مادون قرمز در صورت امکان درجه حرارت و رطوبت باید جهت جلوگیری از تخریب مواد مؤثره، کنترل شوند. روش به کار برده شده و میزان درجه حرارت انتخاب شده ممکن است اثرات نامناسبی را بر کیفیت گیاهان دارویی داشته باشد. به طور مثال خشک کردن در سایه جهت حفظ رنگ برگها و گلها مناسبتر بوده و در رابطه با گیاهان حاوی اسانس باید از درجه حرارتهای پایینتر جهت خشک کردن استفاده کرد. شرایط و نحوه خشک کردن باید ثبت شوند.
در شرایط خشک کردن طبیعی در هوای آزاد، مواد گیاهی دارویی باید در لایههای نازک بر روی چارچوبهای خشک کن پهن شده و به طور مرتب برگردانده شوند. جهت اطمینان از گردش مناسب هوا، چارچوب مورد استفاده باید در ارتفاع مناسب از سطح زمین قرار گیرد. تلاش و دقت کافی باید انجام گیرد که خشک شدن مواد گیاهی به صورت یکنواخت انجام گیرد تا از ایجاد کپک جلوگیری شود.
از خشک کردن گیاهان دارویی بر سطح زمین باید اجتناب کرد. در صورتی که یک سطح سیمانی و یا بتونی جهت خشک کردن استفاده میشود، گیاهان دارویی باید بر روی پوششهای برزنتی و یا سایر پوششهای مناسب قرار گیرند. از ورود حشرات، جوندگان، پرندگان و سایر آفات و نیز دامها و حیوانات اهلی به جایگاههای خشک کردن باید جلوگیری شود. در روش خشک کردن در فضای بسته، مدت زمان خشک کردن، درجه حرارت خشک کردن، رطوبت و یا سایر شرایط باید براساس نوع اندام گیاهی (ریشه، برگ، ساقه، پوست، گل و غیره) و مواد مؤثره مانند اسانس تنظیم شود.
در صورت امکان منبع حرارتی خشک کردن مستقیم باید محدود به گازهای بوتان، پروپان و یا گاز طبیعی شود و درجه حرارت پایینتر از تنظیم شود. در صورتی که از منابع دیگر حرارتی استفاده میشود باید از ارتباط بین این مواد و نیز دود با اندامهای گیاهی جلوگیری کرد.
۴-۱-۴- فرآوری خاص:
برخی از گیاهان دارویی نیازمند فرآوری خاص میباشند تا میزان خلوص اندام مورد استفاده افزایش یابد، مدت زمان خشک کردن آن کاهش یابد، از کپک زدن و رشد آلودگیهای میکروبی جلوگیری شود، ترکیبات سمی گیاه خارج شوند و کارآیی درمانی آن افزایش یابد.
برخی از عملیات فرآوری متداول شامل:
جداسازی و انتخاب اولیه، پوست کنی ریشهها و ریزومها، جوشاندن در آب، بخار دادن، خیساندن ،خوابانیدن درآب نمک ، تقطیر، تف دادن، بخور دادن، تخمیر طبیعی، تیمار با آهک و خرد کردن، میباشند. مراحل فرآوری مانند شکل دادن به مواد، دسته بندی کردن آنها و نیز خشک کردن ممکن است اثرات نامناسبی را بر کیفیت گیاهان دارویی داشته باشد.
روشهای ضدعفونی کردن گیاهان دارویی (خام یا فرآوری شده) مانند تشعشع دادن باید ثبت شده و مواد تولید شده برچسب زده شوند. تنها پرسنل دوره دیده با استفاده از امکانات مناسب و براساس استانداردهای ملی و منطقهای کشور تولید کننده و مصرف کننده میتوانند اقدام به این کار کنند. حداکثر مقدار مجاز بقایا که توسط قوانین ملی و منطقهای تعیین شده است، باید رعایت شوند.
۴-۱-۵- امکانات فرآوری
موارد زیر باید در هنگام ایجاد و استقرار یک سیستم کنترل کیفی در نظر شده و مراحل مختلف تولید و مکان تولید همخوانی داشته باشد.
https://medplant.ir/?p=13658