شناسائی و تعیین مقدار آلکالوئیدهای مختلف گونه .Atropa belladonna L از نقاط مختلف ایران به روش کروماتوگرافی گازی (GC)
صداقت سجاد,حاجی آقایی رضا,تقی زادفرید رحیم*,کدخدا زهره,قاسمی سیدوحید,نقدی بادی حسنعلی,حریری اکبری فرهاد,رضازاده شمسعلی
* دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس، تهران، ایران
مقدمه و هدف: گیاه شابیزک از خانواده سیب زمینی و یکی از گیاهان دارویی مهم می باشد که شامل تروپان آلکالوییدها است. تروپان آلکالوییدها یک گروه مشخص از متابولیت های ثانویه خانواده سیب زمینی هستند. مهمترین آلکالوییدهای گیاه شابیزک آتروپین و هیوسین می باشد که به صورت وسیعی به سبب خواص دارویی مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین شناسایی و تعیین مقدار این آلکالوییدها در گیاهان مناطق مختلف ایران ضروری است. هدف از این مطالعه شناسائی و تعیین مقدار آلکالوئیدهای مختلف گونه Atropa belladonna از مناطق مختلف به روش کروماتوگرافی گازی بود.
روش تحقیق: کل اندام های زمینی گیاه از پنج منطقه شامل اردبیل، مرزن آباد، تنکابن، کرج و رامسر جمع آوری و خشک گردید. سپس عمل عصاره گیری انجام شد. با تغییر اسیدیته و حلال، آلکالوییدها استخراج، شناسایی و تعیین مقدار گردید.
نتایج و بحث: مقدار آتروپین در گیاه خشک در بین شهرهای اردبیل، مرزن آباد، تنکابن، کرج و رامسر به ترتیب ۰٫۶۷، ۰٫۷۶، ۱٫۰۰، ۱٫۶۲و ۱٫۸ درصد و مقدار هیوسین به ترتیب ۰٫۰۹۱، ۰٫۱۵۷، ۱٫۲۳، ۰٫۲۳۱ و ۰٫۴۶۵ درصد و مقدار مجموع هر دو آلکالویید به ترتیب ۰٫۷۵۸۴، ۰٫۹۱۸، ۲٫۱۳۸، ۱٫۵۸۱۱ و ۲٫۶۵۶ درصد به دست آمد. در این تحقیق بیشترین مقدار آتروپین به دست آمده از کل اندام های زمینی گیاه در نمونه اردبیل ۱٫۸ درصد بود و بیشترین میزان هیوسین ۱٫۲۳ در نمونه تنکابن بود. نمونه رامسر کمترین میزان هیوسین و آتروپین (%) و مجموع آن ها را داشت، در حالی که نمونه اردبیل بالاترین آتروپین و مجموع آتروپین و هیوسین را داشت.
توصیه کاربردی/صنعتی: با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می توان برای استخراج بیشتر آتروپین و مجموع آتروپین و هیوسین از گیاه شابیزک از نظر اقتصادی جمعیت منطقه اردبیل را پیشنهاد نمود.
کلید واژه: شابیزک، تروپان، هیوسین، آتروپین، آلکالوئیدها
لینک دانلود مستقیم
لینک کمکی دانلود
https://medplant.ir/?p=11278
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
تغییر اسیدیته به کدام سمت صورت گرفته با چه حلالی وچگونه توضیحات از نحوه عصاره گیری وجداسازی الکالویید با درصد های حلال ذکر نشده