گل راعی گیاهی است خشبی ، چند ساله ، با نام علمی Hypericum perforatum و از خانواده Hypericaceae . این گیاه در مناطق معتدله اروپا و آسیا می روید . در ایران در نواحی شمالی به خصوص اردبیل ، آستارا و گرگان به صورت خودرو در مراتع دیده می شود .  

 

 مشخصات گیاه

گل راعی گیاهی است خشبی ، چند ساله ، با نام علمی Hypericum perforatum و از خانواده Hypericaceae . این گیاه در مناطق معتدله اروپا و آسیا می روید . در ایران در نواحی شمالی به خصوص اردبیل ، آستارا و گرگان به صورت خودرو در مراتع دیده می شود . ساقه این گیاه استوانه ای و مقطع عرضی آن دو گوش است . ارتفاع ساقه بسته به شرایط اقلیمی مختلف بین ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر و ضخامت آن بین ۳ تا ۵ میلیمتر است . برگهای این گیاه متقابل ، ساده و بدون دمبرگ هستند . چنانچه برگهای گل راعی در مقابل نور قرار گیرند نقاط روشنی بر روی آنها قابل مشاهده می باشد که محل تجمع اسانس می باشد . این گیاه دارای گلهای زرد رنگ با ۵ گلبرگ می باشد . 

 

 

۱- آماده سازی خاک:

در پاییز پس از دادن کودهای حیوانی پوسیده و شیمیایی لازم زمین شخم زده می شود. در این زمان اکسید فسفر ۹۰-۸۰ کیلو گرم در هکتار اکسید پتاس ۱۷۰-۱۶۰ کیلو گرم در هکتار همراه با کود حیوانی پوسیده در هنگام شخم با زمین مخلوط می‌گردد. قبل از کاشت نیز ۱۶۰-۱۵۰ کیلو گرم ازت نیز در اختیار زمین قرار می‌گیرد. (دو سوم قبل و یک سوم بعد از کشت).

 

۲- روش و زمان کاشت:

کاشت گل راعی به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم انجام می‌گیرد. در کشت مستقیم اواسط بهار، بذرها را بر روی ردیفهایی بعرض ۴۰ سانتیمتر کشت کرده و پس از سبز شدن فاصله بوته ها را برروی ردیفها توسط تنک کردن در حدود ۳۰-۲۰ سانتیمتر تنظیم می‌کنند.

در کاشت غیر مستقیم می‌توان به دو صورت عمل کرد:

الف: کشت بذر در خزانه سرپوشیده در ۲۵ بهمن و انتقال نشاء به محل اصلی در اواخر فروردین 

ب: کشت بذر در هوای آزاد در ۲۰ اسفند و انتقال نشاء به محل اصلی در اواخر مرداد 

میزان بذر لازم جهت کشت یک هکتار ۹/۰- ۲/۱ کیلو گرم می باشد.

 

 ۳- داشت (مراقبت و نگهداری): 

۱-۳- آبیاری منظم و کافی خصوصا” بعد از مرحله برداشت

۲-۳- مبارزه با آفات و امراض موجود در منطقه با روشهای توصیه شده 

۳-۳- دفع علفهای هرز در مراحل اول (قبل از کاشت و اوایل رویش)

 

۴- برداشت: 

برداشت گل راعی معمولا” از سال دوم آغاز می گردد و عمدتا” در دو مرحله برداشت می‌گردد: 

۱-۴- اولین برداشت: خرداد 

۲-۴- دومین برداشت: اواخر مرداد

۳-۴- بنظر میرسد در مهر ماه هم برداشت صورت می‌گیرد که کیفیت ندارد ولی برای جلوگیری از سرمازدگی شاید ضروری باشد.

با توجه به اینکه قسمت مورد استفاده این گیاه سرشاخه گلدار آن می باشد ، لذا درهنگام برداشت معمولا” ۱۲-۱۰ سانتیمتری قسمت فوقانی گیاهان قطع شده و پس از جمع آوری به خشک کن انتقال داده می شوند