مقاله: ویژگی‌یابی پارامترهای مؤثر بر سنتز نانو‌ذرات طلا و بررسی خواص آنتی‌باکتریایی آنها با استفاده از عصاره آبی گیاه چای‌ ترش Hibiscus sabdariffa L.

مرضیه مهرزاده ۱، جعفر ولی‌زاده۲، علی قاسمی۳

۱۱–      کارشناسی ارشد فیتوشیمی، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

۲استاد، عضو هیأت علمی گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

۳مربی، عضو هیأت علمی گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

چکیده:  

مقدمه: در طول دهه گذشته، تحقیقات بر روی روش‌های توسعه یافته ساده، پاک، غیرسمی، مقرون به صرفه و زیست سازگار سنتز نانوذرات متمرکز شده است.

هدف: هدف از مطالعه حاضر مشخصه‌یابی و سنتز زیستی نانوذرات طلا با استفاده از عصاره آبی کاسبرگ گیاه چای ترش و بررسی فعالیت ضد میکروبی آنها می‌باشد.

روش بررسی: بیوسنتز نانوذرات طلا توسط برهم کنش نمک طلا (HAuCl4.3H2O) با عصاره آبی کاسبرگ گیاه چای ترش انجام شد. به منظورحصول نانوذراتی با شکل یکنواخت و کروی، پارامتر‌های مؤثر بر بیوسنتز نانوذرات شامل حجم عصاره، غلظت نمک طلا، اثر pH و زمان واکنش توسط تکنیک اسپکتروفتومتری فرابنفش_ مرئی مورد بررسی و بهینه‌سازی شدند. همچنین از میکروسکوپ الکترونی عبوری و تکنیک پراش اشعه ایکس برای ویژگی‌یابی بیشتر نانوذرات استفاده شد. درنهایت خواص آنتی‌باکتریایی نانوذرات طلا، به روش انتشار با دیسک مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج: طیف‌های جذبی حاصله پیک‌های قوی در طول موج ۵۷۰ نانومتر از خود نشان دادند، که یک طول موج مشخص برای نانوذرات طلا می‌باشد. مطالعات میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان داد نانوذرات طلا دارای شکل کروی و با قطر میانگین۱۰-۵ نانومتر بوده، این نانوذرات دارای بیشترین قطر هاله عدم رشد بر روی باکتری هافنیا آلوای می‌باشند.

نتیجه‌گیری: در این پژوهش نانو ذرات طلا به کمک عصاره آبی چای ترش سنتز شده و فعالیت آنتی‌باکتریایی نسبتاً خوبی نسبت به باکتری‌های گرم منفی از خود نشان دادند.

دانلود