به گزارش شبکه  خبری گیاهان دارویی به نقل از ایانا دکتر مریم شهبازی، عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری طرح اظهار کرد: رنگیزه آبی فیکوسیانین که از جلبک های سبزآبی به ویژه اسپیرولینا استحصال شده و در صنایع غذایی دارای خواص فلورسنت و آنتی اکسیدانی می باشد، از سال ۲۰۱۳ به طور گسترده در کشورهای مختلف به عنوان رنگ آبی طبیعی مورد استفاده قرار گرفته است. بهبود تولید، استخراج و خالص سازی فیکوسیانین می‌تواند دامنه کاربرد آن را در حوزه های مختلف افزایش می دهد.

وی خاطرنشان کرد: تولید موفق بیومس جلبک با فیکوسیانین بالا به عوامل متعددی از جمله شرایط رشد جلبک، قابلیت تجمع رنگیزه، تکنولوژی تولید و کارآیی فرآیند پایین دستی بستگی دارد که طی تحقیقاتی که در این خصوص در پژوهشکده داشتیم، روش‌های مختلف استخراج مانند شوک اسمزی، انجماد، استفاده از ترکیبات شیمیایی و همچنین مراحل مختلف خالص سازی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت و پس از مراحل جداسازی و خالص سازی و تغلیظ، رنگریزه فیکوسیانین با بهترین و ایمن ترین روش از نظر سلامت محصول در سطح قابل رقابت با نمونه های وارداتی در مصارف غذایی تولید شد.

رنگدانه فیکوسیانین در حوزه های مختلف صنایع غذایی و آرایشی-بهداشتی به عنوان رنگ آبی طبیعی خوراکی با خواص آنتی اکسیدانی و در صنایع پزشکی و دارویی به عنوان داروی ضد التهاب و ضد سرطانی و نیز مارکر فلورسنت کاربرد دارد.

شهبازی تصریح کرد: رنگ طبیعی فیکوسیانین علاوه بر خواص زیستی باارزش در مقایسه با رنگ‌های شیمیایی و سنتزی کاملا بی خطر است. با بررسی طرح توجیهی اقتصادی، تولید رنگ با روش پیشنهادی در این دانش فنی حداقل ۳۰ درصد قیمت تمام شده محصول را نسبت به فیکوسیانین وارداتی کاهش خواهد داد. همچنین سرعت این روش در مقایسه با روش‌های سنتی معمول مانند ترسیب پروتئین با آمونیوم سولفات سه برابر است.

به گفته عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی یکی دیگر از مزایای این پروتکل استفاده از ترکیبات غیرسمی در محدوده قابل توصیه است که این ترکیبات در تثبیت رنگ و حفظ پایداری آن نیز موثر هستند