×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

آخرین اخبار

امروز : جمعه, ۱۰ فروردین , ۱۴۰۳  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
دواکده های سنتی جایگزین عطاریها می شوند

دکتر محمود خدادوست

دکتر محمود خدادوست

به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی، دکتر محمود خدادوست معاون طب سنتی وزارت بهداشت در گفتگو با روزنامه همشهری، توضیحاتی را درباره تأسیس سلامتکده ها و داروخانه های گیاهی و دواکده های سنتی ارائه داده است.

گفت‌وگوی دکتر محمود خدادوست با همشهری درباره دواکده هایی که قرار است جایگزین عطاری‌ها شوند را بخوانید:

سال‌هـاست درخصــوص ساماندهی وضعیت عطاری‌ها صحبت می‌شود اما هنوز هم عطاری‌ها دارو تجویز می‌کنند و داروهای ترکیبی دست‌ساز را به مراجعه‌کنندگان می‌فروشند. این وضعیت کی قرار است سر و سامان پیدا کند؟

براساس برآورد احتمالی حدود ۱۵هزار عطاری در کل کشور وجود دارد که کمتر از یک سوم آنها مجوز دارند. اما ‌براساس قوانین، تجویز و فروش هر نوع دارو به‌هرعنوان، معاینه و ویزیت بیماران در عطاری ممنوع است. عطاری‌ها فقط باید مفردات (گیاهان دارویی ترکیب نشده) را عرضه کنند.یعنی تنها ‌داروهای موسوم به OTC که جنبه گیاهی دارند و نیاز به تجویز پزشک ندارند قابل عرضه در عطاری‌ها هستند، اما مشکل اساسی اینجاست که در عطاری‌ها داروهای سنتی دست‌ساز بدون مجوز عرضه و در این کار افراط هم می‌شود. اگر یک عطاری داروی دست‌ساز ترکیبی و داروی سنتی را تجویز یا اقدام به معاینه بیمار کند مراکز نظارت بر درمان دانشگاه‌ها باید بر این موضوع نظارت داشته باشند. اگر در مراکز عطاری بهداشت محیط رعایت نشود وظیفه بهداشت محیط دانشگاه‌های علوم پزشکی است که با این اقدام مقابله کند.

آمار عطارهای آموزش دیده در کشور چقدر است؟

در این زمینه نمی‌توانیم آماری ارائه کنیم اما بخش عمده‌ای از عطاری‌ها مجوز ندارند اما آنهایی که دارای مجوز هستند دانش کافی برای عرضه گیاهان دارویی را دارند و آموزش‌های کافی را در این زمینه دیده‌اند. عطارهای با سابقه و باتجربه که دارای مجوز از اتحادیه هستند دانش کافی برای گیاهان دارویی و عرضه آنها را دارند و بسیاری از قواعد و ضوابط را مراعات می‌کنند اما مشکل اصلی عطاری‌هایی هستند که یک شبه سر برآورده‌اند و دانش عطاری را ندارند. در نشستی هم که با صنف عطار و سقط فروش داشتیم، مسئولان این اتحادیه تأیید کردند بخش عمده‌ای از عطاری‌ها مجوز ندارند.

برای مبارزه با تخلفات عطارهای غیرمجاز چه برنامه‌ای دارید؟

در گام نخست صنف عطاری باید برای حفظ حرمت و هویت حرفه‌ای صنف خود و جلوگیری از سوءاستفاده‌ها به میدان بیاید و با متخلفان برخورد جدی کند. وظیفه ما این است که برای تأمین نیاز مردم، مراکز مجاز معتبر ایجاد کنیم. این مراکز با فضایی مناسب و بهداشتی اقدام به عرضه داروهای گیاهی بهداشتی کرده و گیاهان دارویی را در بسته‌بندی‌های بهداشتی عرضه می‌کنند. این مراکز با عنوان داروخانه‌های طبیعی یا سلامتکده مشغول به فعالیت می‌شوند و پزشک داروسازی که در رشته داروسازی سنتی تحصیل کرده عهده‌دار اداره آنها خواهد بود. در مرحله بعد دارو‌سازی‌ که دوره‌های آشنایی با داروهای سنتی و طبیعی را گذرانده می‌تواند در این مراکز خدمات‌رسانی کند. در این صورت عطاری‌ها هم برای اینکه بتوانند در این بازار رقابت خود را حفظ کنند سطح کار خود را ارتقا می‌دهند.
این سلامتکــده‌ها کی راه‌اندازی می‌شوند؟

وزیر بهداشت شخصا دستور داده سلامتکده‌ها تاسیس شوند و سازمان غذا و دارو مرجع ارائه مجوز به این مراکز است. این سازمان به ازای هر سلامتکده طب سنتی در کشور در بخش دولتی و خصوصی مجوز دواکده یا مراکز ارائه فرآورده‌های طبیعی و سنتی را صادر می‌کند. امسال مجوز تاسیس اعتبار ۲۰سلامتکده طب سنتی استاندارد برای ۲۰مرکز دانشگاهی صادر شده است. دفتر فنی قول داده بعد از جانمایی زمین، ظرف ۱۸‌ماه این مراکز ساخته شود. این تعداد جدای از ۲۰سامتکده‌ای است که قرار است تا پایان سال در بخش دولتی ساخته‌شود؛ ضمن اینکه این سلامتکده‌ها مجوز دواکده هم دارند. البته بخش خصوصی هم می‌تواند به هر تعداد که بخواهد سلامتکده راه‌اندازی کند که در حال حاضر در تهران ۳درخواست تاسیس سلامتکده داریم که در مرحله اخذ مجوز هستند و در کنار آنها دواکده نیز راه‌اندازی می‌شود. انتظار داریم بخش خصوصی تا پایان سال ۱۰سلامتکده دیگر راه‌اندازی کند.

برای اعلام تخلفات عطاری‌ها مردم باید به کجا مراجعه کنند؟

شهروندان اگر در این زمینه با مشکلی مواجه شوند می‌توانند با شماره ۱۴۹۰تماس بگیرند و موارد خلاف در عطاری‌ها را اطلاع دهند یا با مراکز نظارت بر درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی تماس بگیرند.

منبع: همشهری

  1. mahtab sadeghi

    با سلام و احترام
    در حال حاضر تحت عنوان مشاغل خانگی به افراد زیادی مجوز داده شده که داروهای ترکیبی گیاهی در منزل درست کنند. این افراد حتی تحت شرایط بهداشتی فعالیت نمی کنند. هیچ تحصیلات مرتبط با طب سنتی ندارند و به صورت تجربی کار می کنند.
    حتی در مواردی در فراورده های آنها حشره دیده می شود و …
    ولی داروها را به قیمت گزافی می فروشند.

  2. شایسته

    با سلام
    تو این خبر گفته شده که فقط داروسازها میتونن تو سلامت کده ها فعالیت داشته باشن پس تکلیف ما که گیاهان دارویی خوندیم چی میشه!!!!!!!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.