دکتر محمد حسین فرزایی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه کاهش قابل توجه آب بدن می‌تواند موجب بروز اختلالی به نام دهیدراتاسیون شود، اظهار کرد: این اختلال به معنای کاهش حجم آب بدن بوده که با اختلال در پروسه‌های متابولیک بدن همراه است.

وی با بیان اینکه حجم آب مورد نیاز بدن در شرایط عادی بوسیله مصرف مایعات و غذا تامین می‌شود، گفت: در حقیقت در شرایطی که میزان آب مصرفی انسان به طور معنی داری کمتر از حجم آبی باشد که طی پروسه‌های فیزیولوژیک بدن مصرف می‌شود، دهیدراتاسیون رخ می‌دهد.

فرزایی تصریح کرد: در همین راستا در طول ساعات روزه‌داری در ماه مبارک رمضان بخصوص در آب و هوای گرم و خشک که طی ساعات متمادی هیچ گونه آبی به بدن رسانده نمی‌شود، احتمال بروز دهیدراتاسیون افزایش می‌یابد.

این متخصص داروسازی سنتی خاطرنشان کرد: خوشبختانه بر اساس متون طب سنتی ایرانی اسلامی مصرف برخی گیاهان دارویی می‌تواند از بروز این اختلال جلوگیری کند.

فرزایی خاکشیر را یکی از این گیاهان عنوان کرد و افزود: این گیاه، دارویی مفید به منظور کاهش عوارض ناشی از گرمای هوا، تب‌های شدید، تشنگی و دهیدراتاسیون می‌باشد و ترکیبات گلوکوزاینولات موجود در آن در بروز اثرات درمانی این گیاه نقش اساسی دارد.

وی تصریح کرد: همچنین بر اساس متون طب سنتی ایرانی «تخم شربتی» در درمان عطش و عوارض ناشی از گرمازدگی و پیشگیری از بروز دهیدراتاسیون اثرات بسیار سودمندی دارد.

فرزایی افزود: همچنین تمبر هندی نیز از جمله گیاهانی است که در اختلالات ناشی از غلبه خلط صفرا و عوارض گرمای شدید بسیار سودمند است.

این متخصص داروسازی سنتی افزود: خیسانده جو در آب نیز یکی از فرآورده‌های سنتی است که می‌تواند در برابر عوارض ناشی از گرمای هوا و تعریق شدید نقش موثری داشته باشد و مانع از بروز دهیدراتاسیون در ماه رمضان شود. همچنین مصرف ماء‌الشعیر نیز می‌تواند در این زمینه اثرات مفیدی داشته باشد.

وی با بیان اینکه برگ و ریشه و تخم کاسنی در طب سنتی ایرانی به منظور تقویت کبد و تصفیه خون و همچنین به عنوان یک فرآورده سم‌زدا شناخته شده است، گفت: این گیاه همچنین اثرات تب‌بر دارد و می‌تواند در کاهش عوارض ناشی از گرمای هوا و روزه‌داری مفید بوده و باعث افزایش مقاومت بدن در برابر بروز دهیدراتاسیون شود.

فرزایی دانه‌های خرفه و همچنین ریشه آن را در طب سنتی به عنوان یکی از بهترین داروها به منظور پیشگیری از بروز گرمازدگی عنوان کرد و افزود: دانه‌ها و ریشه این گیاه همچنین می‌تواند موجب افزایش توان بدن در برابر عطش مفرط و شرایط آب و هوایی گرم و خشک شود.

این متخصص داروسازی سنتی همچنین عناب را یکی دیگر از گیاهان مفید در پیشگیری از بروز دهیدراتاسیون در ماه مبارک رمضان عنوان کرد.

وی افزود: گل ختمی نیز به دلیل دارا بودن ترکیبات موسیلاژی می‌تواند در کاهش تعریق و پیشگیری از بروز دهیدراتاسیون در حین روزه‌داری موثر باشد.

فرزایی شربت بنفشه و سکنجبین را از جمله دیگر فرآورده‌های مفید در طب سنتی دانست که می‌تواند در درمان اختلالات ناشی از گرمای هوا و بروز عطش و پیشگیری و درمان دهیدراتاسیون مفید باشد.

این متخصص داروسازی سنتی در پایان توصیه کرد: افراد در فصول گرم بویژه در ماه مبارک رمضان از مصرف ادویه‌های با مزاج گرم و خشک اجتناب کنند، زیرا مصرف این ادویه‌جات باعث تشدید دفع آب از بدن شده و متابولیسم بدن را به‌گونه‌ای تغییر می‌دهند که احتمال بروز دهیدراتاسیون بیشتر شود.