بررسی تاثیر رنگ های گیاهی (حنا، گردو و چای) بر پایداری کاغذ در مرمت نسخ خطی
 
نویسندگان:  سلیمانی سمیه*, سپیده دم سیدمحمدجواد, ملکیان حمید

.
 
چکیده:

استفاده از رنگ های گیاهی بر پایداری کاغذ مرمتی در زمینه هم رنگ سازی، در مرمت نسخ خطی حائز اهمیت می باشد. در این پروژه پس از تهیه کاغذهای تیشوی ژاپنی و رنگرزی آنها با رنگ های گیاهی برگ حنا، پوست گردو و برگ چای سیاه، آزمون کهنه سازی مصنوعی بر روی نمونه ها انجام گردید. به منظور بررسی تاثیر هر یک از عوامل رنگزا بر خواص مقاومتی کاغذهای رنگرزی شده، آزمون های مکانیکی مقاومت به تاخوردگی، کشش و پاره شدن بر روی نمونه ها قبل و بعد از کهنه سازی انجام شد. در بررسی نتایج آزمون مقاومت به تاخوردگی، شاهد تاثیر معنادار رنگ از نظر آماری هستیم که نمونه چای در مقایسه با کاغذ شاهد با میانگین ۳۹.۹ به ۶۹.۵ کاهش چشمگیر مقاومت به تاشدن را نشان می دهد. این مساله یعنی کاهش مقاومت به تاشدن در مورد رنگ چای و همچنین رنگ حنا بعد از کهنه سازی نیز مشاهده می گردد. در آزمون های مکانیکی، مقاومت کششی و پاره شدن از نظر آماری اثرهای معنادار ندارد، بعبارت دیگر رنگرزی تاثیری بر افزایش یا کاهش میزان این مقاومت ها نداشته است. تصاویر میکروسکوپ الکترونی نمونه های شاهد و رنگرزی شده، تاثیر عوامل رنگ و کهنه سازی را بخوبی نشان می دهد. در آزمون pH سنجی نمونه رنگرزی شده با حنا دارای pH کاملا اسیدی می باشد که آن به دلیل ساختار شیمیایی گیاه حنا می باشد. در آزمون های تعیین جرم پایه و ضخامت کاغذ، کاغذهای رنگرزی شده دارای جرم پایه و ضخامت های بالاتری نسبت به نمونه شاهد می باشند. بنابراین در بررسی نتایج آزمون روشنی در همه نمونه ها بعد از کهنه سازی میزان روشنی و زردی کاهش و میزان قرمزی افزایش داشته است.
 
کلید واژه: رنگ های گیاهی، حنا، گردو، چای، پایداری کاغذ، مرمت نسخ خطی

.

دانلود Download