به گزارش شبکه خبری آموزشی گیاهان دارویی، دکتر محمد رضا کریمی فرزقی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این تقسیم بندی بر اساس ارکان عناصر اربعه است و طبق منابع اصلی طب سنتی از نظر درجه گرمی دو و درجه خشکی در سطح یک قرار دارد.

وی یادآورشد: در عین حال در کتاب مخزن الادویه عنوان شده که برخی حکما آن را درجه سه از نظر گرمی و از بعد خشکی درجه دو عنوان کرده اند.

وی توضیح داد : در طب سنتی هر گیاه دارویی و عناصر اعم از جامدات و مواد معدنی و گیاهان از نظر خشکی ، تری ، سردی و گرمی هر یک به چهار درجه تقسیم بندی می شود.

وی توضیح داد : بعنوان مثال میزان گرمی یک عنصر در این تقسیم بندی درجه یک آن شامل مواد غذایی است، درجه دو جنبه دارویی دارد و درجه سه گرمی به گونه است که استفاده مکرر و تکرار در مصرف بیماری زا است و درجه چهار آن به مفهوم آنکه جزو سموم است.

وی ادامه داد : زعفران از گیاهانی است که در بسیاری از موارد جنبه دارویی دارد و آثار مثبتی هم در درمان برخی بیماری ها دارد.

کریمی فرزقی گفت: از نظر خشکی هم زعفران یک عنصر مفید در دفع اخلاط فاسده و محلل و کاهنده اخلاط حاصل از بلغم است.

این محقق طب سنتی ،آثار زعفران در سیستم کلیه و مجاری ادراری را هم مدر و ادرار آور عنوان و ذکر کرد: در واقع از دیدگاه طب سنتی نخست باید مزاج افراد شناخته شده و بر این مبنا عناصر مختلف و موثر و یا مضر بودن آن برای فرد مشخص شود.

وی گفت: بر این مبنا فردی که دارای مزاج صفراوی و کبد گرم است و عنصر آتش در او بالا است شاید از زعفران بهره چندانی نبرد اما اکثریت افراد جامعه دارای مزاح مختلط هستند به گونه ای که کبد گرم و بیشتر اندام های سرد دارند و برای این افراد بهتر است زعفران موضعی مصرف شود.

وی ادامه داد : از جمله کاربردهای بالینی این گیاه استفاده از آن برای تسهیل زایمان های سخت است .

کریمی فرزقی از مهمترین آثار و موارد استفاده از زعفران را رفع تمامی انسدادهای عروقی عنوان کرد و گفت: سکته مغزی در اثر انسداد عروق نه فشار خون با رعفران قابل بهبود و رفع است.

کریمی فرزقی افزود : استفاده از زعفران در طول هفته به میزان دو بار و یا به صورت یک روز در میان در درمان کبد چرب هم موثر است.

وی گلبرگ و کلاله زعفران را در جلای چشم و افزایش قدرت بینایی هم موثر دانست و افزود: از ضماد زعفران هم برای درمان بیماری نقرس و درمان درد مفاصل استفاده می شود.

وی با بیان اینکه زعفران در درمان بیش از یکصد نوع بیماری کاربرد مستقیم دارد، افزود : در عین حال مداومت در مصرف زعفران موجب کدورت اعصاب و آسیب دیدن آن می شود.