کارلا یا خربزه تلخ، معروف به بهترین داروی دیابتگلوله‌های ژله‌ای قرمز رنگ، حاوی بذر کارلا است که درون میوه جای دارد و بسیار شیرین است. میوه کارلا وقتی هنوز نارس است خورده می‌شود، چون وقتی میوه‌اش می‌رسد، هم برای انسان و هم برای حیوانات سمی است. از کلیه ارقام کارلا هم به صورت خام در سالاد و هم به صورت پخته در کشورهای مختلف دنیا استفاده می‌شود. با توجه به تایید منابع غنی و فراوان علمی، اثرات اعجازانگیز این گیاه به خصوص در درمان دیابت و پایین آوردن میزان کلسترول، اثبات شده و کشور ما تاکنون از این گیاه دارویی محروم بوده است.

پراکنش جغرافیایی

کارلا یا خربزه تلخ، گیاه بومی مناطق گرمسیر با نام علمی Momordica charantia از خانواده کدوئیان Cucurbitacea است و ارقام وحشی و اهلی شده آن در مناطق گرمسیری پراکنده است. این گیاه بیشتر در هندوستان و جنوب چین، بومی است و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری یافت می‌شود. یکی از میوه‌های بومی جنوب و شرق آسیا از قبیل سریلانکا، ویتنام، تایلند، مالزی، فیلیپین، پاکستان و جنوب چین است و در سطح محدودی از مناطق گرمسیری آمریکا نیز کشت می‌شود.

در بخش‌های جنوبی ایالات متحده آمریکا برای رستوران‌های آسیایی کشت می‌شود. تاکنون هیچ منبعی به وجود آن در ایران اشاره نکرده است، اما اخیراً کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان، چهار رقم از آن را در مزارع دهستان کهیر شهرستان کنارک، مزارع بخش پلان در شهرستان چابهار و ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان کاشته‌اند که عملکرد نسبتاً خوبی داشته و با همکاری دانشگاه زابل و تعدادی از دانشجویان دوره‌های فوق لیسانس و دکتری روی پارامترهای دیگر این گیاه تحقیق ادامه دارد. همچنین کاشت ارقام چهاگانه این گیاه در گلخانه نیز پاسخ مناسبی داده است.

اقلیم و خاک

کارلا بستری مشابه سایر کدوییان نیاز دارد. به طور طبیعی به صورت یک ساله کشت می‌شود، اما در زمستان در بعضی مناطق به صورت دایمی، نوع وحشی آن نیز می‌روید. این گیاه در اراضی پست و مناطقی با ارتفاع ۱۰۰۰ متر از سطح دریا خوب رشد می‌کند. نیاز به دمای حداقلی معادل ۱۸ درجه سانتی‌گراد برای رشد دارد. دمای مطلوب در محدوده ۲۴ تا ۲۷ درجه سانتی‌گراد است. این گیاه نسبت به سایر کدوها از تحمل دمای بالا برخوردار است اما در زمستان و یخبندان آسیب پذیر بوده و گیاه از بین می‌رود.

خاک: باید عرض پشته‌ها حدود ۱۵۰ سانتی‌متر، ارتفاع پشته‌ها ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر باشد. کارلا در انواع خاک رشد می‌کند، اما خاک شنی لومی به خوبی زهکشی شده برای کشت در هوای آزاد خوب است.PH  مناسب خاک باید بین ۶ تا ۷/۶ باشد، اما تا PH 8 را تحمل می‌کند. استفاده از شبکه فوقانی و قیم به منظور بالا رفتن تاک‌های خزنده این گیاه استفاده می‌شود.

کارلا یا خربزه تلخ، معروف به بهترین داروی دیابتروش تکثیر

روش کاشت کارلا درست همانند کاشت کدوها است. در اقلیم‌های خیلی سرد، بهتر است قبلاً در یک گلخانه کشت شوند و سپس در هوای مناسب به زمین اصلی منتقل گردند.

روش اول، کاشت مستقیم بذر در مزرعه: برای کاشت بذرها هر ۵۰ سانتی‌متر یک سوراخ روی پلاستیک ها ایجاد می‌کنند و فاصله ردیف‌ها باید ۳ متر باشد. برای کاشت مستقیم بذر، در هر هکتار به ۵/۲ تا ۳ کیلوگرم بذر نیاز است. بذرها شب قبل از کاشت باید در آب خیسانده شوند. در داخل چاله‌ها تعداد ۲ تا ۳ بذر به عمق ۲ سانتی‌متر کاشته می‌شود. سرانجام بعد از یک هفته و حتی کمتر، سر از خاک در آورده و تا زمانی که چهار برگی می‌شود هنوز ضعیف است.

روش دوم، تهیه نهال قابل انتقال (کشت غیر مستقیم): در کشت غیر مستقیم، هر دانه بذر را در یک گلدان پلاستیکی کوچک می‌کارند، یک برابر خاک گلدان و یک برابر دیگر ترکیبی از شن، کمپوست و پوشال برنج برای تهیه خاک، مناسب است. تعداد ۲ تا ۳ دانه بذر در هر گلدان کاشته و هر روز صبح آبیاری می‌شود. نهال‌ها بعد ۱۵ تا ۲۰ روز در حالی که ارتفاع آن‌ها ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر است، آماده انتقال به زمین اصلی می‌شوند؛ سپس گیاه را از گلدان خارج و داخل زمین آماده شده می‌کارند. کارلا به سرعت و بلافاصله پس از دو هفته بعد از کاشت رشد می‌نماید و ساقه‌های رونده آن به صورت پیچکی حرکت می‌کند. برای رشد بهتر و همچنین برداشت آسان‌تر بهتر است از قیم‌ها و شبکه داربستی استفاده شود تا از نظر اندازه و راندمان محصول، نتیجه کار بهتر باشد و برداشت محصول و نگهداری آن به‌راحتی انجام شود.

agrilitter