×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

آخرین اخبار

امروز : پنج شنبه, ۹ فروردین , ۱۴۰۳  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
اثرهای تنش شوری و آهن بر رشد، رنگیزه‌های فتوسنتزی و باندهای الکتروفورزی بابونه آلمانی و بابونه رومی

اثرهای تنش شوری و آهن بر رشد، رنگیزه‌های فتوسنتزی و باندهای الکتروفورزی بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.) و بابونه رومی (Anthemis nobilis L.)
.
۱سیمین سارانی؛ ۲مصطفی حیدری ؛ ۳محمد گلوی؛ ۴براتعلی سیاه‌سر
۱دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشگاه زابل
۲دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی شاهرود
۳دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه زابل
۴استادیار، گروه زراعت، دانشگاه زابل

.
چکیده
به‌منظور بررسی اثرهای تنش شوری در حضور و عدم حضور عنصر آهن بر رشد، میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی و نیز تغییرات باندهای الکتروفورزی دو جنس بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.) و بابونه رومی (Anthemis nobilis L.)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال ۱۳۸۸ در پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه زابل اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو جنس بابونه آلمانی و رومی به‌عنوان فاکتور A، چهار سطح شوری ۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی‌مولار نمک کلرید سدیم به‌عنوان فاکتور B و دو سطح تیمار آهن شامل ۰ و ۱۰۰ میکرومولار به‌عنوان فاکتور C در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری از شاهد تا ۱۵۰ میلی‌مولار، از وزن تر و خشک اندام‌های هوایی کاسته و بر وزن تر و خشک ریشه افزوده شد. تیمار کمبود آهن نیز از وزن تر و خشک هر دو بخش هوایی و ریشه دو جنس بابونه کاست. البته تأثیر شوری بر رنگیزه‌های فتوسنتزی همراه با کاهش مقادیر کلروفیل a و b و افزایش مقدار کارتنوئیدها بود. در نبود آهن از میزان کلروفیل a به میزان ۹/۳۲% و کلروفیل b معادل ۵/۳۵% نسبت به تیمار شاهد (حاوی ۱۰۰ میکرومولار آهن) کاسته شد. هر چند در دو سطح شوری ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌مولار یک باند ۴۲ کیلودالتونی در جنس بابونه رومی سنتز شد، اما در بالاترین سطح شوری (۱۵۰ میلی‌مولار نمک کلرید سدیم) بیشتر باندهای پروتئینی آن حذف شدند. احتمالاً سطح ۱۵۰ میلی‌مولار نمک کلرید سدیم خارج از تحمل بابونه رومی می‌باشد. در این بین، در بابونه آلمانی تحت تنش شوری و کمبود آهن هیچ باندی حذف نشد و دو باند ۱۴ و ۱۸ کیلودالتونی نیز در آن ظاهر شدند.
کلیدواژگان
بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.)؛ بابونه رومی (Anthemis nobilis L.)؛ شوری؛ آهن؛ رنگیزه‌های فتوسنتزی؛ الگوی الکتروفورزی

دانلود متن کامل مقاله

.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.